Kinderpodotherapie: vrij bewegen, zonder zorgen
Kinderen horen vrij te kunnen rennen, spelen en sporten. Het is niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Soms merk je dat je kind niet meer soepel beweegt. Misschien geeft je kind aan pijn te hebben of snel moe te zijn in de benen. Het kan ook zijn dat je kind anders gaat lopen, niet meer wil lopen of regelmatig struikelt.
Deze klachten kunnen ontstaan door een afwijkende stand van de voeten of een afwijkend looppatroon. Twijfel je over de stand van de voeten, tenen of nagels van je kind? Of maak je je zorgen over terugkerende klachten? Dan kun je bij ons terecht. Wij kijken graag mee en zorgen ervoor dat je kind weer met plezier kan bewegen!
De groei en ontwikkeling van de kindervoet
De ontwikkeling van de kindervoet verloopt in verschillende fases. Elke fase brengt unieke kenmerken en aandachtspunten met zich mee. Hier is een overzicht:
0-2 jaar: De eerste jaren
Na de geboorte zijn de botstructuren in de voet nog niet volledig ontwikkeld en werken de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Baby’s oefenen deze spieren door te trappelen met hun voetjes. In deze fase bestaan de botten vooral uit kraakbeen. Onder de babyvoet bevindt zich een dik vetkussen dat de voet afgevlakt doet lijken. Naarmate je kindje groeit, verdwijnt dit vetkussen en ontstaat er een duidelijke voetholte.
Trappelen
Trappelen is een natuurlijke en belangrijke manier voor baby’s om hun spieren te ontwikkelen. Zorg ervoor dat niets deze bewegingen belemmert, zoals te kleine babypakjes, strakke sokjes of schoentjes. De eerste schoentjes zijn pas nodig als je kindje al twee tot drie weken zelfstandig loopt. Kies voor schoenen met een soepele en flexibele zool, die de voetspieren niet beperken. Deze dienen vooral om de voetjes warm te houden en (buiten) te beschermen.
Eerste stapjes (10-18 maanden)
Rond het eerste levensjaar begint je kindje zijn eerste stapjes te zetten. Dit proces mag je niet forceren; je kind gaat vanzelf staan en lopen wanneer de voeten sterk genoeg zijn om het eigen lichaamsgewicht te dragen.
O-stand
Het is heel normaal dat baby’s benen in een O-stand staan. Dit helpt hen om makkelijker en stabieler te bewegen tijdens deze onzekere fase van het lopen.
2-6 jaar: X-stand en platvoetjes
Rond het tweede jaar kunnen de benen van je kind een X-stand aannemen. Dit is een normaal verschijnsel in de ontwikkeling en herstelt zich meestal vanzelf tussen het zesde en achtste levensjaar. In deze fase komen ook knik- en platvoeten nog regelmatig voor. Dit is doorgaans geen reden tot zorgen, omdat de voetbogen zich blijven ontwikkelen naarmate je kind groeit.
6-8 jaar: Naar een rechte houding
Tussen het zesde en achtste levensjaar herstelt de X-stand van de benen zich meestal vanzelf en komen de voeten en benen recht te staan. In deze periode ontwikkelen platvoeten zich vaak tot een normale voetboog. Tot deze leeftijd is er over het algemeen geen reden tot zorgen als de stand van de voeten of benen afwijkt van wat gebruikelijk is voor die leeftijd.
Veelvoorkomende klachten bij kinderen
Bij kinderen zien we regelmatig voetgerelateerde klachten die hun beweging en comfort beïnvloeden. De meest voorkomende zijn:
- Pijn onder de hiel
- Vaak struikelen
- Niet lang kunnen of willen lopen
- Op de tenen lopen
- Voeten die naar binnen of buiten draaien
- X- of O-benen
Behandelmogelijkheden voor kinderen
De voet van een kind is nog volop in ontwikkeling en daardoor vaak goed te beïnvloeden. Dit maakt de therapie tijdens de groei extra effectief. Als podotherapeut hebben we verschillende manieren om jouw kind te helpen weer soepel en pijnvrij te bewegen. Denk aan:
- Podotherapeutische zolen: Op maat gemaakt voor optimale correctie.
- Teenstukjes (ortheses): Voor het corrigeren van de teenstand.
- Advies op maat: Soms is een goed schoenadvies of uitleg over de normale voetontwikkeling al voldoende om problemen te verhelpen.
Heb je twijfels over de voeten of het looppatroon van je kind? Neem gerust contact op. Wij kijken graag mee of de klachten bij de normale ontwikkeling horen, of dat extra controle of ondersteuning gewenst is.
Samen zorgen we ervoor dat jouw kind weer vrij en zorgeloos kan bewegen!