Werkschoenen en zolen

Draagt u werkschoenen op het werk? Wees er dan op bedacht dat deze aan zeer strenge veiligheidseisen voldoen! Het aanpassen van werkschoenen mag dus niet zomaar gebeuren, dit mag alleen als er gewerkt wordt volgens de richtlijnen passend bij de werkschoen. Alleen dàn kan de veiligheid van de werkschoenen gewaarborgd worden. Met andere woorden: De combinatie van veiligheidsschoen en zool moet beide gecertificeerd zijn!

Wat houdt dit concreet in voor u als drager, maar ook voor ons als podotherapeut?

Sinds 2011 geldt de norm EN-ISO 20345. In deze norm is vastgelegd waaraan de huidige veiligheidsschoenen moeten voldoen. Dit houdt in dat een ieder die wijzigingen aan een veiligheidsschoen aanbrengt de verantwoording krijgt voor de werking van het totale product.
Dit betekent dat indien de standaard inlegzolen die in de veiligheidsschoenen vervangen worden voor speciaal op maat gemaakte podotherapeutische zolen, de verantwoordelijkheid van de werking van de gehele schoen verlegd wordt naar de voorschrijvende podotherapeut of arts.
Wanneer de eigenaar van de schoen zelf zijn/haar binnenzolen verwisselt met andere confectiezolen of aangemeten zolen verschuift de verantwoordelijkheid van de werking van de schoen naar de eigenaar.
Het is belangrijk om te weten, dat de veiligheidsschoen de antistatische werking kan verliezen met het dragen van (in het verleden voorgeschreven) hulpmiddelen, podotherapeutische zolen of met het dragen van andere confectiezolen. Hierdoor wordt de werkschoen slechts een beschermschoen.

Meldt aan de podotherapeut wanneer u voor uw werk of in uw vrije tijd veiligheidsschoenen draagt en neem deze bij elk bezoek mee. Het liefst ook de originele inlegzool èn de gebruiksaanwijzing die bij de schoen geleverd is.

Wacht met de aanschaf van nieuwe veiligheidsschoenen. Elke fabrikant van veiligheidsschoenen heeft een ander eisenpakket aan de inlegzolen (denk vooral aan de dikte bij de neus) in deze schoenen. In onze praktijk werken we met meerdere merken veiligheidsschoenen. Zorg ervoor dat alleen die podotherapeutische zolen in de veiligheidsschoenen gedragen worden