Behandelmogelijkheden

Podotherapeutische zolen:

Afhankelijk van de aandoening wordt voor de opbouw gekozen uit diverse elementen (zoals: correctie, drukverdeling, simuleren en ook worden keuzes gemaakt uit diverse materialen, waarbij zeker ook gekeken wordt naar het doel van het gebruik. Zo kunnen zolen voor sporters bijvoorbeeld uit andere materiaal en/of een andere opbouw bestaan.

Teenstukje (orthese):

Dit zijn hulpmiddelen gemaakt van siliconen om bijvoorbeeld de stand van de tenen te corrigeren of pijnlijke plekken op/tussen/onder de tenen of elders op de voet te beschermen en/of te ontlasten.

Orthonyxie (nagelbeugel):

Dit beugeltje wordt gebruikt om de vorm van de nagel te corrigeren en/of het voorkomen van een ingegroeide nagel. Dit beugeltje bestaat uit hetzelfde materiaal als beugels die in de mond worden gebruikt en heeft hetzelfde werkingsprincipe.

Instrumentele behandeling:

Deze behandeling kan bestaan uit bijvoorbeeld het behandelingen van een ingegroeide nagel of een zeer pijnlijke likdoorn. Maar ook wondbehandeling in geval van risicopatiënten, zoals diabetes mellitus, reuma en vaatlijden.

Wondbehandeling:

Wondbehandeling komt veelal voor na drukproblemen bij diabetes- of reumapatiënten. Door foutief schoeisel en/of overmatige druk onder de voet ontstaat er een wond! Een wondbehandeling bestaat uit het schoonmaken van de wond, verwijderen van overtollig eeltweefsel en het juist verbinden van de wond (optimalisatie van de wond omgeving). Tevens zal de podotherapeut de oorzaak van de wond aanpakken. Denk hierbij aan drukontlasting door (tijdelijk) vilt, podotherapeutische zolen met drukverdeling of doorverwijzing naar de orthopedisch schoenmaker. Ook zal de podotherapeut u (en uw omgeving) voorlichting geven over hoe de wond behandelt moet worden en hoe deze in de toekomst voorkomen kan worden.

Voorlopige (vilt)therapie:

Hieronder wordt verstaan het toepassen van bijvoorbeeld drukontlastende viltbandages om een slijmbeursontsteking, een likdoorn of een wond druk vrij te leggen, maar ook tapeverbanden in het geval van een hielspoor/peesplaat ontsteking of gescheurde enkelbanden.

(Schoen) advies:

Afhankelijk van de klachten kunnen schoenadviezen worden gegeven. Schoenen zijn een belangrijke factor bij het ontstaan en of voorkomen van klachten. Ook worden er adviezen gegeven op andere aandachtsgebieden zoals belasting-belastbaarheid.