Kinderpodotherapie

Een kind moet vrij kunnen spelen en bewegen: rennen, ravotten en sporten zijn immers goed voor het lijf! Soms geeft een kind zelf aan dat iets pijn doet of dat het snel vermoeid is in de benen. Maar het kan ook zijn dat een kind niet meer wil lopen, anders gaat lopen of bijvoorbeeld vaak struikelt. Deze klachten kunnen voortkomen vanuit een afwijkende stand van de voeten en of looppatroon van uw kind. Ook als u twijfelt over een afwijkende teenstand of nagelproblemen bij uw kind, dan kunt u terecht bij de podotherapeut.

De groei en ontwikkeling van de kindervoet is onder te verdelen in verschillende fases:

0-2 jaar
Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken ook de voet- en
beenspieren nog niet optimaal. Baby’s oefenen de voet- en beenspieren door te trappelen met hun voetjes. De botten bestaan nog uit kraakbeen. Onder de babyvoet zit een dik vetkussen waardoor de voet er afgevlakt uitziet en een groot draagvlak heeft. In de loop van de eerste jaren verdwijnt dit vetkussen en ontstaat de voetholte.

Trappelen
Baby’s en jonge kinderen spelen en trappelen graag met hun voetjes om zo spieren te ontwikkelen. Het is belangrijk dat deze bewegingen niet belemmerd worden door te kleine babypakjes met voetjes eraan, te kleine schoentjes of te strakke sokjes. De eerste schoentjes zijn pas nodig als je kindje twee tot drie weken zelfstandig loopt. Deze schoentjes moeten een soepele en flexibele zool hebben en het trainen van de voetspiertjes niet belemmeren, ze dienen er vooral voor om de voetjes warm te houden en (buiten) te beschermen.

Eerste stapjes
Rond het eerste levensjaar (10-18 maanden) waagt een kind zijn eerste stapjes. Dit proces mag niet overdreven gestimuleerd worden. Uw kind gaat staan en lopen zodra de voet klaar is om het eigen lichaamsgewicht te dragen.

O-stand
Het is normaal dat de benen van uw baby een O-stand hebben. Dit vergemakkelijkt het nog onzekere voortbewegen.

2 – 6 jaar
Rond het tweede jaar kan een X-stand van de benen ontstaan. Meestal gaat dit tussen het zesde en achtste jaar vanzelf over. Ook hebben kinderen in deze leeftijdsfase nog vaak knik- en/of platvoeten.

ontwikkeling kinderpodotherapie

6 – 8 jaar
De stand van de X-benen herstelt zich waarna de voeten en benen recht gaan staan. Rond deze leeftijd ontwikkelen platvoeten zich tot een normale voetboog. Tot de leeftijd van 8 jaar is er geen
reden om ongerust te zijn, als de stand van de kindervoet niet overeenkomt met wat voor die leeftijd gebruikelijk is.

Veel voorkomende klachten bij kinderen:
De (voet)klachten die we als podotherapeut het meest bij kinderen zien zijn:

  • Pijn onder de hiel
  • Veel struikelen
  • Niet lang kunnen lopen.
  • Op de tenen lopen
  • Met de voeten naar binnen of buiten gedraaid lopen.
  • X- of O-benen.

Behandelmogelijkheden
In verhouding tot een volwassen voet, is een kindervoet beter te beïnvloeden. Het effect van de therapie is groter als uw kind nog in de groei is. De podotherapeut heeft verschillende mogelijkheden om uw kind weer goed en lekker te laten lopen. U kunt hierbij denken aan op maat gemaakte podotherapeutische zolen of teenstukjes (ortheses), maar soms is een goed passend advies al voldoende om uw kind te helpen.

Als u twijfelt over problemen dan is het raadzaam om contact op te nemen. De podotherapeut kan u dan advies geven of de stand bij de normale ontwikkeling hoort of dat extra controle of ondersteuning in het ontwikkelingsproces gewenst is.